Допоможіть своїй дитині вчитись грати на правильному фортепіано

Було проведено безліч досліджень та написано тони статей про користь навчання дітей музиці. Музика відіграє важливу роль у розвитку дитини – покращує пам'ять, виховує терпіння, а також сприяє формуванню когнітивних та соціальних навичок. Музика – це універсальна мова, здатна принести користь всім та кожному, незалежно від освіти, досвіду та віку. Отже, ви прийняли рішення, що ваша дитина почне навчатись грати на музичному інструменті. Вітаємо! Існує величезна кількість інструментів для вибору. Струнні, дерев’яні та мідні духові, ударні… Але, якщо дитина не віддає перевагу якомусь конкретному інструменту, то найкраще буде почати з клавіш.

Чому?

На відміну від струнних та духових інструментів, на фортепіано, для того, щоб отримати звук, достатньо просто натиснути клавішу. Більшість початківців духових інструментів повинні досить довго поморочитись, перш ніж змогти витягнути з них бодай який-небудь звук. Клавішний інструмент або піаніно - це ідеальний спосіб вивчити основи теорії музики, тому що всі ноти прямо перед вами. Це також чудовий засіб для розвитку слуху, за умови, що у вас цифрове піаніно або акустичне піаніно, яке регулярно настроюється.

1. ПЕРШЕ, ЩО ВАМ ПОТРІБНО… ЦЕ КУПИТИ ПІАНІНО!

Батьки не раз питають викладачів-музикантів «Чи можна почати навчатись грі на фортепіано, не маючи фортепіано вдома?». На їх думку, часу, який дитина проводитиме за інструментом вчителя, мало би бути достатньо. Іншими словами, єдиний досвід гри на живому фортепіано дитина матиме тільки під час уроків. Відповідь – ні. Відсутність практики вдома суттєво перешкоджатиме прогресу дитини. Їй потрібно значно більше часу, щоб оволодіти інструментом.

 

2. ПОЧАТКІВЦІ ПРОТИ ПРОФІ

Перш, ніж прийняти рішення, подумайте про загальне середовище у вашій сім’ї та про сам факт використання фортепіано в домі. Чи хто-небуть ще у родині  грає або грав на фортепіано? Чи буде інструмент постійно залишатися в будинку? Чи любить ваша дитина співати? Чи ще хтось в домі займається музикою? Ці питання необхідні для того, щоб оцінити рівень інструменту, який підійшов би для всієї вашої родини. Якщо ніхто в домі, окрім одного початківця, не грає на фортепіано, то краще підійде інструмент початкового або середнього рівня. Якщо ви повністю новачок, то навряд чи зможете відчути різницю між фортепіано для початківців та фортепіано професійного рівня. Але з набуттям досвіду, ви почнете помічати відмінності в механіці, акустичній проекції та тембрі. Чим кращим буде звук та механіка, тим більше вам подобатиметься грати на вашому інструменті.

3. НАВІЩО ПЛАТИТИ БІЛЬШЕ? ВОНИ ВСІ ВИГЛЯДАЮТЬ ОДНАКОВО…

Одним з найпоширеніших запитань покупців є: "Навіщо мені платити більше за те піаніно, замість того, щоб купити це, дешевше?" Цілком справедливе запитання. Один інструмент коштує 1500 доларів, а інший - за 7000 доларів. Вони обидва мають по 88 нот, обидва мають зважені клавіші, і у них обох є 3 ножні педалі. То чому б не вибрати дешевший? Вся суть в якості звуку, механіці та відчуттях під час гри. Так само, як і з автомобілем - чим більше грошей ви вкладете, тим краще їздитимете. Високоякісні деталі, кращі звукові системи, високопродуктивний звуковий генератор ... всі вони є ключовими компонентами, які відрізняють одне фортепіано від іншого. На додаток, як до прикладу, на окремий асортимент сучасних професійних цифрових піаніно Roland розповсюджується гарантія виробника терміном до 10 років. Це найдовший гарантійний термін на ринку. Дізнайтеся більше тут. Нижче наведено деякі технічні характеристики, на які ви, можливо, могли б орієнтуватись при виборі цифрового піаніно. Тим, хто не надто переймається технічними питаннями, пропонуємо одразу перейти до розділу: "Ідеальне місце для ідеального фортепіано у вашому домі" (див. нижче 5 розділ).

Рекомендовані моделі фортепіано початкового та середнього рівня

  • F-140R - найкращі можливості фортепіано для сучасного життя
  • RP-501R - 305 вбудованих тембрів, 72 стилі акомпанементу та спеціальні функції для навчання
  • HP-603 - компактне домашнє цифрове фортепіано зі звуком концертного рояля

Якщо хто-небуть з членів сім’ї вже грає на фортепіано, то рекомендуємо обрати інструмент для середнього та професійного рівня.

Рекомендовані моделі фортепіано середнього та професійного рівня

  • HP-603 - елегантний дизайн, класичний силует, звук - поза часом
  • HP-605 - відтворення багатого і глибокого звучання акустичного рояля
  • LX-7 - елегантне витончене фортепіано з дивовижно гарним звуком
  • LX-17 - найрозкішніше домашнє фортепіано Roland з незрівнянним звуком

 ТЕХНІЧНІ ПІДКАЗКИ: МЕХАНІКА КЛАВІАТУРИ

Механіка клавіатури відповідає за віддачу, чутливість та відчуття при грі на інструменті. Те, як саме клавіатура фортепіано реагує на дотики, є надзвичайно важливим, оскільки суттєво позначається на якості вашої гри. Термін Escapement, який ви бачите нижче, позначає імітацію віддачі молоточків, як під час гри на акустичному роялі. Якщо натиснути клавішу повільно, ви відчуєте невелике клацання - так відбувається в акустичних роялях, коли молоточок вдаряє по струнам. Саме це відчуття відтворюється на цифрових піаніно Roland і називається воно Escapement. Окрім динаміків та звукового генератора, тип механіки клавіатури теж є одним з факторів, що зумовлюють більш високу ціну цифрових піаніно. Ознайомтесь з асортиментом клавіатур Roland:

ПРОФЕСІЙНИЙ РІВЕНЬ

  • PHA-50 (FP-90, DP-603, HP-603, HP-605,LX-7, LX-17, RD-2000)
  • PHA-4 – концертна клавіатура (RD-800, HPi-50e)
  • PHA-4 – клавіатура преміум класу (HP-504)
  • PHA-4 – стандартна клавіатура (FP-30, F-140R, RP-401R, RP-501R)
  • Ivory Feel-S  – покриття під слонову кістку (FP-80)
  • Ivory Feel-G – покриття під слонову кістку (FP-50, RD-64, F-20)

4. ПОЧАТКОВИЙ РІВЕНЬ

ТЕХНІЧНІ ПІДКАЗКИ: ПОЛІФОНІЯ

Поліфонія – це скільки нот можна одночасно відтворити на клавіатурі. Наприклад, якщо ви зіграєте одну ноту мелодії та акорд з трьох нот для акомпанементу, то ви використовуєте 4-голосну поліфонію. Коли ваше фортепіано задіє максимальну кількість нот поліфонії, ви вже не зможете додати більше (додаткові ноти просто не будуть відтворюватися). Деякі клавіатури мають 64-голосну поліфонію, і здається, що це вже багато, тому що у вас всього лише 10 пальців! Але майте на увазі, що одна нота не завжди означає один голос поліфонії. Залежно від обраного вами тембру (наприклад, оркестрового), одна нота може вимагати багатоголосну поліфонію.

  • F-140R: Максимальна поліфонія – 128 голосів
  • HP-603: Поліфонія для тембрів категорії Piano- без обмежень, для інших вбудованих тембрів - 384 голоси
  • LX-7: Поліфонія для тембрів категорії Piano - без обмежень, для інших вбудованих тембрів - 384 голоси
  • LX-17: Поліфонія для тембрів категорії Piano - без обмежень, для інших вбудованих тембрів - 384 голоси

ТЕХНІЧНІ ПІДКАЗКИ: ДИНАМІКИ

Все просто – чим кращі динаміки, тим якісніше звучання

  • LX-17 - 2 динаміки по 25Вт та 4 динаміки по 6Вт (акустична система «Acoustic Projection» для відтворення об’ємного звуку)
  • LX-7 - 2 динаміки по 30Вт та 2 динаміки по 7Вт (акустична система «Acoustic Projection» для відтворення об’ємного звуку)
  • HP-605 - 2 динаміки по 30 Вт та 2 динаміки по 7Вт (акустична система «Acoustic Projection» для відтворення об’ємного звуку)
  • HP-603 має 2 динаміки по 30 Вт
  • RP-501R має 2 динаміки по 12 Вт
  • F-140R має 2 динаміки по 12 Вт

 

5. ІДЕАЛЬНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ІДЕАЛЬНОГО ФОРТЕПІАНО У ВАШОМУ ДОМІ

Важливо, щоб ваше фортепіано було розміщене на видному місці. Люди не просто так кажуть: «як з очей, так і з думки»! Якщо запхнути інструмент в кімнату, до якої ніхто не заходить, то що нагадуватиме вам чи вашій дитині, що час позайматись? Коли ви, нарешті вирішите, в якій кімнаті оселиться ваше піаніно, вам слід оцінити, скільки місця ви зможете для нього виділити. Моделі, рекомендовані для невеликих будинків та квартир Якщо у вас не так багато місця, щоб розмістити фортепіано, то рекомендуємо моделі компактного дизайну. Вони легко впишуться навіть в інтер’єр маленької квартири.

  • F-140R
  • DP-603
  • LX-7
  • LX-17
  • Stage Pianos

Моделі, рекомендовані для будинків, де нема проблем з вільним простором

Всі моделі, вказані вище, плюс:

  • RP-501R
  • HP-603
  • HP-605
  • HPi-50e
6. ЯКЕ ФОРТЕПІАНО ПРИДБАТИ: СЦЕНІЧНЕ ЧИ ДОМАШНЄ?

Не всі фортепіано знаходяться вдома постійно. Хтось у родині може віддати перевагу портативній моделі, щоб могти брати інструмент з собою на вуличну виставу, концерт чи репетицію. Якщо це так, тоді вам краще пошукати сценічне піаніно. Придбання портативного інструменту зовсім не означає, що вам доведеться піти на компроміс щодо якості звучання, механіки або функціональних можливостей. Однак слід пам'ятати, що деякі сценічні піаніно не мають внутрішніх динаміків. Це означає, що для того,  щоб почути звук, вам знадобляться зовнішні динаміки, такі як клавішний підсилювач. Крім того, ви можете використовувати навушники. Якщо фортепіано переважно використовуватиметься для дому, вам слід зважити кілька моментів, перш ніж обрати між сценічним та домашнім інструментом. На сценічних фортепіано можна грати так само чудово, як і на домашніх, плюс – вони дуже зручні завдяки їх портативності. Вони ідеально підходять для переїздів. При потребі їх можна скласти, не кажучи вже про те, що важать вони набагато менше, ніж домашні фортепіано. Просто для прикладу: сценічне піаніно FP-80 важить 23,8 кг, а HP-603 –  майже 50 кг.

Якщо є вірогідність використання інструменту для здачі фортепіанних іспитів, наприклад AMEB, Trinity та ABRSM, то пропонуємо придбати домашнє фортепіано. Деякі екзаменаційні комісії вимагають, щоб педалі були прикріплені до основного корпусу інструменту. Сценічні фортепіано зазвичай укомплектовуються знімною демпферною педаллю. До деяких моделей, наприклад, FP-80 та FP-90, в якості опції пропонуються спеціальні стійки та блоки педалей. В інших сценічних фортепіано, наприклад, серії RD, така опція відсутня. Перевагою моделей домашніх фортепіано, таких як HP та LX, є те, що вони набагато стійкіші. Якщо в домі є маленькі діти, то домашнє фортепіано матиме всі плюси перед сценічним, оскільки останнє набагато легше перекинути. Окрім того домашні фортепіано від Roland мають функцію ‘half lid’ – особливість, котра кришкою клавіатури дозволяє сховати панель управління від дітей. Сподіваємось, що наші поради допомогли вам визначитись з придбанням нового фортепіано для того, щоб ваша дитина вчилась грати на ньому. Звичайно, було б добре спробувати піаніно перед покупкою. Ми надали вам певне уявлення про моделі та типи. Отже, тепер ви можете сміливо вирушати до магазину, щоб разом зі своєю дитиною спробувати те, що вам більше сподобалось. Музика – це прекрасний та благородний дар. А подарувавши світ музики своїм дітям в ранньому віці, ви допоможете заповнити все їх життя цим незрівняним задоволенням. І вони завжди будуть вдячні вам за це!

Матеріал сайту http://tik-tak.com.ua

 

*Огляд зроблено на базі цифрових піаніно Roland.

*Думка автора матеріалу може не співпадати з думкою адміністрації сайту.

 

Каталог: