В цьому матеріалі порівнюються моделі компактних цифрових піаніно, які, фактично зняті з виробництва. Але незважаючи на це, і досі є надзвичайно затребуваними і популярними.

На перший погляд, може скластись враження, ніби CDP-230 має набагато краще співвідношення ціни та характеристик:

За винятком поліфонії, CDP-230 переважає за більшістю пунктів базової специфікації.

Насправді ж найголовніша відмінність – серцем РХ-160 є звуковий движок AiR.

В чому принципова відмінність AiR-інструментів від інших?

Більшість нинішніх цифрових фортепіано досі робляться за технологією, яка застосовується ще з 80х років мминулого століття і зветься семплуванням (від англ. sample - зразок). Принцип її роботи простий. Звуки реальних інструментів (так звані семпли) заздалегідь записуються до пам’яті інструмента, і при ударі по клавішах відтворюються, фактично як у плеєрі (англійською навіть існує термін rompler – від ROM player). На перший погляд, це виглядає плюсом, адже ми чуємо звук справжнього інструмента, наприклад, рояля або гітари. Часто виробники в рекламних буклетах підкреслюють цей момент, звертаючи увагу потенційного покупця на просунутість оригінального інструмента, з якого записувався звук, та високу якість самого запису.

Але є один “маленький” нюанс, який дощенту ламає цю ідилію: живий інструмент — не плеєр. Він не звучить сам по собі, звук народжує той, хто грає на цьому інструменті. При цьому кожна нота звучить не так, як попередня. Акорд звучить не так, як сума нот, які до нього входять. Адже людина грає не механічно, а вкладає у гру власні відчуття, інтонації. Навіть не усвідомлюючи цього, ми граємо щомиті трохи по-іншому, відбиваючи в характері звучання ці самі відчуття та інтонації. Власне, досконалість інструмента визначається його здатністю відтворити більший, глибший і делікатніший спектр тембрів та інтонацій.

AiR – це комплекс технологій, який замість механічного відтворення записаних звуків створює звук прямо під час гри. По суті, AiR-рояль — це такий же фізичний живий рояль, тільки віртуальний, в якого струни, молоточки, дека, корпус і т.д. працюють у віртуальному світі.

AiR – це не про кількісні характеристики і навіть не про “якість звукового сигналу”

Це – про взаємодію людини з інструментом. Про поведінку інструмента, його реакцію на дії виконавця. Тобто, це те, що вдихає життя в інструмент, перетворюючи його з просунутого плеєра семплів на справжнє живе фортепіано.

А якщо все ж таки перевести це в таблицю? Давайте спробуємо.

Зовсім інша картина, чи не так?

Створення якісного акустичного движка – це величезна висококваліфікована робота. Наприклад, щоб створити оновлену (третю) версію AiR – AiR Grand, яка використовується в найновішій 70-й серії (а вперше – в Grand Hybrid), знадобилось понад 4 роки копіткої творчої праці колективу розробників, до числа яких входили не лише акустичні інженери та програмісти, але також провідні європейські фортепіанні майстри.

Трохи старіша, але також надзвичайно досконала версія AiR використана в бюджетному РХ-160.

Але ж у CDP-230 функцій все одно більше!

Якщо ви обираєте інструмент з молоточковою механікою, очевидно, що ви обираєте його в першу чергу саме як фортепіано. Багато людей вважає, що молоточкова клавіатура сама по собі краща за “синтезаторну”, але це не так. Молоточкова механіка – це особливість саме фортепіано, і при грі іншими інструментами не тільки не допомагає, а здебільшого сильно заважає. Для використання інструмента в якості органа, синтезатора, імітатора струнних, духових та безлічі інших інструментів потрібна універсальна “синтезаторно-органна” клавіатура. Отже, очевидно, ви обираєте все ж фортепіано. А різниця в музичних фортепіанних можливостях між віртуально-акустичним движком AiR та традиційними семплерними інструментами – величезна.

Отже, якщо Вас цікавить в першу чергу фортепіано, без жодних вагань обирайте РХ-160!

А оптимальний вибір для того, хто бажає отримати й те, й інше – це купівля двох окремих інструментів.

Замість простенького інструмента в стилі “ні риба, ні м’ясо”, який, дуже можливо, вам незабаром захочеться поміняти на кращий,

  • висококласне фортепіано рівня Hi-End, яке радуватиме і приноситиме вам насолоду довгі роки
  • високоякісний клавішник з шикарним звучанням та багатющими можливостями на всі випадки

 

Матеріал надано компанією «Український музичний проект»

 

Компанія: Casio

Каталог: цифрові піаніно Casio